جایگاه پانزدهمی ایران از نظر ارزش چای وارداتی در سال ۲۰۲۴؛ واردات ۶۴ درصد کاهش یافت

سال ۲۰۲۴ خرید جهانی چای وارداتی، بالغ بر ۷.۳۳ میلیارد دلار بوده و این در حالی است که ایران با ثبت وارداتی به ارزش حدود ۱۴۹ میلیون دلار در جایگاه پانزدهم واردات این محصول قرار دارد.

بازار؛ گروه کشاورزی: چای در سراسر جهان، عمدتاً در آسیا و آفریقا کشت می ‌شود. با این حال، بیش از ۶۰ کشور آن را به صورت تجاری تولید می‌ کنند به نحوی که تخمین زده می ‌شود که در سال ۲۰۲۴، تولید جهانی چای حدود ۶.۷ میلیون تن، رقم خورده باشد که به این ترتیب بر اساس داده‌های سازمان غذا و کشاورزی، نشان دهنده افزایش اندکی نسبت به ۶.۳ میلیون تن تولید شده در سال ۲۰۲۰ است.

سازمان فائو: چین و هند همچنان تولیدکنندگان پیشرو چای هستند، به طوری که چین تقریباً ۴۹درصد و هند حدود ۲۰درصد از کل تولید جهان را به خود اختصاص داده ‌اند

چین و هند همچنان تولیدکنندگان پیشرو چای هستند، به طوری که چین تقریباً ۴۹ درصد و هند حدود ۲۰ درصد از کل تولید جهان را به خود اختصاص داده ‌اند. در واقع طبق آمارهای جهانی، چین با تولید سالانه حدود ۲.۹۷ میلیون تن چای در جایگاه اول قرار دارد و پس از آن نیز هند با تولید ۱.۴۲ میلیون تن در رتبه دوم قرار دارد این در حالی است که کنیا نیز با تولید حدود ۵۷۰ هزار تن در رتبه سوم تولید جهانی قرار دارد.

همچنین طبق آمارهای جهانی موجود، بعد از این کشورها نیز کشورهای همچون «آرژانتین، سریلانکا، ترکیه، اندونزی، ویتنام، بنگلادش، ژاپن» در رده های بعدی قرار دارند. این در شرایطی است که به گفته سعید رحمت‌ سمیعی، رییس هیات مدیره سندیکای کارخانجات چای شمال، مصرف سالانه چای در کشور حدود ۷۰ تا ۸۰ هزار تن است که از این میزان، حدود ۳۰ تا ۳۵ هزار تن از تولید داخلی تأمین می ‌شود و سقف واردات امسال را هم ۴۵ هزار تن تعیین کرده ‌اند.

ارزش ۷.۳۳میلیارد دلاری چای وارداتی در ۲۰۲۴

از سوی دیگر در حوزه واردات چای نیز آمارها نشان می دهد که خرید جهانی چای وارداتی در سال ۲۰۲۴ بالغ بر ۷.۳۳ میلیارد دلار بوده است در شرایطی که ارزش کلی چای وارداتی توسط همه کشورهای خریدار از سال ۲۰۲۰ که هزینه خرید جهانی چای ۶.۹۲ میلیارد دلار بود، به طور متوسط ۶ درصد افزایش یافته است.

از سوی دیگر از نظر آمار سالانه نیز این ارقام نشان می دهد که کل هزینه دلاری چای وارداتی در مقایسه با رقم ۷.۱۱ میلیارد دلار در سال ۲۰۲۳ به میزان ۳.۱ درصد افزایش یافته است. همچنین در بحث کشورهایی که بیشترین آمار وارداتی چای را در سال ۲۰۲۴ به ثبت رسانده اند گزارش های جهانی حاکی از این است که در سال ۲۰۲۴، «پاکستان، ایالات متحده آمریکا، بریتانیا، امارات متحده عربی و روسیه» پنج بازار وارداتی ارزشمند چای بوده اند به طوری که طبق آمارها این وارد کنندگان اصلی روی هم رفته تقریباً یک سوم، معادل بیش از ۳۱ درصد از فروش جهانی چای وارداتی را به خود اختصاص داده ‌اند.

سهم چای سیاه و چای سبز از ارزش چار وارداتی ۲۰۲۴

نکته قابل تامل اینکه تقریباً سه چهارم (یعنی معادل ۷۴.۷درصد) از چای وارداتی جهانی برای خرید چای سیاه و ۲۵.۳ درصد باقی مانده برای چای سبز وارداتی بوده است. در واقع این آمارها نشان می دهد در سال ۲۰۲۴ پاکستان که در جایگاه اول واردات چای، جای دارد با ثبت وارداتی به ارزش بیش از ۶۳۴ میلیون دلار، سهمی حدود ۱۰ درصدی از بازار را به خود اختصاص داده است ضمن اینکه ایالات متحده نیز با واردات به ارزش حدود ۵۷۹ میلیون دلار در جایگاه دوم قرار دارد که این میزان واردات در واقع حدود ۹ درصد از کل چای وارداتی بازار می شود. این در حالی است که انگلیس نیز با ثبت وارداتی به ارزش ۳۷۷ میلیون دلار که بیش از ۵ درصد از کل چای وارداتی می شود در جایگاه سوم قرار دارد.

جایگاه پانزدهمی ایران از نظر ارزش چای وارداتی در سال ۲۰۲۴؛ واردات ۶۴ درصد کاهش یافت
تولید جهانی چای

این گزارشها همچنین نشان می دهد بعد از سه کشور نامبرده وارد کنندگان دیگری همچون امارات متحده با ثبت وارداتی به ارزش ۳۷۲ میلیون دلار، روسیه با حدود ۳۵۱ میلیون دلار، عربستان سعودی با حدود ۳۰۳ میلیون دلار، مراکش با ۲۵۲ میلیون دلار، آلمان با ۲۴۱ میلیون دلار، عراق با ۲۳۹ میلیون دلار، مصر با حدود ۲۱۰ میلیون دلار، غنا با ۱۷۵ میلیون دلار، ژاپن با ۱۶۱ میلیون دلار، چین با حدود ۱۵۸ میلیون دلار، فرانسه با بیش از ۱۵۵ میلیون دلار، ایران با حدود ۱۴۹ میلیون دلار» در جایگاه چهارم تا پانزدهم واردات از نظر ارزش وارداتی قرار دارد. به این ترتیب از نظر ارزش واردات ۱۵ کشور نامبرده بیش از ۵۹ درصد از کل چای وارداتی در سال ۲۰۲۴ را خریداری کردند.

در حالی که به گفته حبیب جهانساز رئیس سازمان چای کشور بر اساس آمار رسمی گمرک در ۱۰ ماهه ابتدایی سال ۱۴۰۳ حدود ۴۱ هزار تن چای وارد کشور شده است آن هم در شرایطی که در مدت نامبرده، ایران، بیشترین واردات خود را از سریلانکا انجام داده و پس از آن نیز بیشترین واردات از کشور هند ثبت شده است.

از نظر ارزش وارداتی ایران در سال ۲۰۲۴ بیش از ۶۴ درصد در مقایسه با سال ۲۰۲۳ خرید خود را کاهش داده است

شاید جالب باشد بدانید در بین کشورهای نامبرده، ایران بیشترین کاهش خرید را به ثبت رسانده است به این معنا که از نظر ارزش وارداتی ایران در سال ۲۰۲۴ بیش از ۶۴ درصد در مقایسه با سال ۲۰۲۳ خرید خود را کاهش داده است. از سوی دیگر در میان کشورهای فوق، سریع ‌ترین بازارهای رو به رشد چای از سال ۲۰۲۳ به این سو عبارت بودند از غنا با ۶۸.۶۳ درصد افزایش، امارات متحده عربی با ۶۸.۳ درصد افزایش، مراکش با ۳۴.۵ درصد افزایش و انگلیس با بیش از ۲۱ درصد افزایش.

کشورهای آسیایی بیشترین چای وارداتی را در سال ۲۰۲۴ خریداری کردند

از سوی دیگر از دیدگاه قاره ‌ای، مشتریان در کشورهای آسیایی بیشترین چای وارداتی را در طول سال ۲۰۲۴ خریداری کردند که در مجموع ۳.۲ میلیارد دلار یا ۴۳.۸ درصد از واردات چای کل جهان بود. در جایگاه دوم، کشورهای اروپایی با ۲۷.۶ درصد قرار داشتند، در حالی که ۱۵.۲ درصد دیگر از کل واردات چای به خریداران در آفریقا تحویل داده شد. همچنین درصد کمتری به آمریکای شمالی، اقیانوسیه و سپس آمریکای لاتین اختصاص یافت.