الان زمان مناسبی برای ورود به بازار مسکن است یا نه؟
در حالیکه بازار مسکن ایران طی سالهای اخیر با رکود، تورم و التهابات پیدرپی روبهرو بوده است، منصور غیبی، کارشناس بازار مسکن با تأکید بر تأثیر مستقیم بحرانهای اخیر منطقهای بر فضای اقتصادی کشور، معتقد است بازار مسکن تا پایان سال ۱۴۰۴ میتواند به تعادل نسبی برسد؛ البته در صورتی که التهاب بازارهای موازی کنترل شود و سیاستگذاریها در جهت ترمیم اعتماد عمومی پیش رود.
منصور غیبی در گفتوگو با نبض بازار، با اشاره به شرایط کنونی بازار مسکن گفت: «با توجه به تعطیلیها، بحث جنگ و شرایط خاص پیشآمده، بازار مسکن نیازمند بازسازی و ترمیم جدی است. در حال حاضر، این بازار از نگاه سرمایهگذاران و خریداران، فاقد امنیت و ثبات لازم است.»
وی افزود: «حتی پیش از آغاز جنگ، بازار با رکود نسبی روبهرو بود و بازار سرمایه و مسکن از غنای کافی برخوردار نبودند. اما با آغاز درگیریهای ۱۲ روزه، این رکود تشدید شد. با اینحال، امیدواریم در روزهای آینده، شاهد رونق نسبی در بازار باشیم.»
غیبی در ادامه خاطرنشان کرد: «بازار اجاره در حال حاضر شرایط نسبتاً باثباتی دارد، اما بازار خرید و فروش همچنان به ترمیم و تعادلبخشی نیاز دارد. اگر بتوان بازارهای طلا و سکه را نیز مدیریت کرد، بازار مسکن سریعتر به وضعیت مطلوب نزدیک خواهد شد.»
این کارشناس بازار مسکن یادآور شد: «در سال ۱۴۰۳ مشاهده کردیم که بازار مسکن دیگر همانند گذشته تابع مستقیم نوسانات بازار ارز و طلا نبود. اگرچه بهصورت کامل از آنها بیتأثیر نیست، اما تلاش دارد از التهابات بازارهای موازی فاصله بگیرد و بهصورت مستقل عمل کند.»
وی در توضیح رفتار قیمتی بازار مسکن گفت: «یکی از ویژگیهای بازار مسکن، چسبندگی قیمتی آن است. زمانی که قیمتها به سطحی بالا میرسند، بازگشت از آن سطح بهسختی و بهتدریج انجام میشود. برخلاف بازارهای موازی مانند طلا و ارز که نوسانات شدید دارند، بازار مسکن بهسادگی تحت تأثیر کاهش قیمت قرار نمیگیرد. در واقع این بازار است که مصرفکننده را به خود نزدیک میکند، نه بالعکس.»
مسکن بخریم یا نه؟
غیبی در پاسخ به این پرسش که آیا اکنون زمان مناسبی برای خرید مسکن است، گفت: «توصیه همیشگی ما این است که اگر کسی توان خرید مسکن را دارد و مصرفکننده واقعی است، باید خرید خود را انجام دهد. چون چنین فردی به دنبال سرمایهگذاری نیست و نباید منتظر تحولات بازار بماند.»
وی افزود: «کاهش قیمتها در بازار مسکن، در مقایسه با موجهای قبلی افزایش قیمت، بسیار محدود است. عواملی که ممکن است باعث کاهش قیمت شوند، نهایتاً تأثیری در حدود ۱۰ درصد دارند. انتظار افت شدید و ناگهانی قیمت، تصوری غیرواقعی است.»
به گفته این تحلیلگر بازار، «هزینه ساخت مسکن در ایران بسیار بالاست؛ حتی بیش از تورم رسمی ۴۰ درصدی. از سویی دیگر، انتظارات تورمی در جامعه همچنان بالاست و مسکن به عنوان مهمترین دارایی خانوارها شناخته میشود؛ بنابراین کمتر کسی حاضر است ملک خود را با کوچکترین نوسانی در بازار، به فروش برساند.»
وی در پایان تصریح کرد: «تصور کاهش ۵۰ درصدی قیمت مسکن تحت تأثیر بحرانها، از پایه نادرست است. در نتیجه، تعلل در خرید از سوی خریداران مصرفی، نهتنها سودآور نخواهد بود بلکه احتمالاً زیانبار است. آینده بازار مسکن تا پایان سال ۱۴۰۴، در صورت کنترل بازارهای موازی و ثبات سیاسی، میتواند با ثبات نسبی همراه باشد.»
ارسال دیدگاه
مجموع دیدگاهها : 0انتشار یافته : 0